Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Παρασκευή 8 Ιανουαρίου 2010

Κι άλλη αναδημοσίευση,από την Ελευθεροτυπία αυτή τη φορά. Είναι πολύ ενδιαφέρον. Βρε πώς αλλάζουν οι καιροί!

Το βινύλιο επιστρέφει
Του ΜΠ. ΠΟΛΥΧΡΟΝΙΑΔΗ Χαράς ευαγγέλια για τις δισκογραφικές εταιρείες διεθνώς, οι οποίες, κάτω από την πίεση του ελεύθερου downloading, παίρνουν πλέον μερικές ανάσες από την αγορά του... βινυλίου!
Οι κλασικοί μαύροι δίσκοι φαίνεται ότι επιστρέφουν στο προσκήνιο, οι έλληνες λάτρεις της μουσικής ότι βρίσκουν σε αυτούς την ποιότητα που τους στερούσε τα τελευταία χρόνια η χαοτική υπερπροσφορά τραγουδιών από το Ιντερνετ, και φέτος έσπευσαν να αγοράσουν περί τις 100 χιλιάδες κομμάτια, αριθμό διπλάσιο σε σχέση με πέρυσι.

Αυτή την τάση διέγνωσαν και τα ελληνικά καταστήματα, μερικά από τα οποία έχουν ξαναβάλει ήδη στα ράφια τους δίσκους και μάλιστα βλέπουν τις πωλήσεις να πηγαίνουν... «σφαίρα», αντιστοιχώντας στο 8% των πωλήσεών τους. Σύμφωνα με πληροφορίες, θεωρείται πολύ πιθανό η Fabel Sound, μια από τις σημαντικότερες εταιρείες κοπής cd στη χώρα μας, να επαναλειτουργήσει σύντομα την πρέσα κοπής βινυλίου, αφού σήμερα όλοι οι τίτλοι -ακόμη και του ελληνικού ρεπερτορίου- (επαν)εκδίδονται στην Αγγλία, την Τσεχία και τη Γερμανία, με αποτέλεσμα να ανεβαίνει το κόστος.

Το μεγάλο «μπουμ» στην παγκόσμια αγορά των δίσκων έγινε το 2008, όταν οι πωλήσεις σημείωσαν άνοδο 90% σε σχέση με το 2007, φτάνοντας τα 1,9 εκατ. τεμάχια, σύμφωνα με στοιχεία της Nielsen SoundScan, χωρίς σε αυτά να προσμετρούνται πωλήσεις από μικρά και ανεξάρτητα δισκάδικα. Φέτος οι πωλήσεις αναμένεται να αγγίξουν τα 2,8 εκατ. τεμάχια.

Η ποσοστιαία αύξηση είναι μεν σημαντική, αλλά στο εξωτερικό οι πωλήσεις δίσκων (τουλάχιστον αυτές που μετρούνται) αντιστοιχούν μόλις στο 1% των συνολικών πωλήσεων μουσικής, με τη μορφή cd ή mp3. Οταν, όμως, τα cd κινήθηκαν πτωτικά κατά 13%, το 2009, η άνοδος των δίσκων βινυλίου δείχνει να έχει μια σημαντική δυναμική.

Η αντίστοιχη αύξηση στην ελληνική αγορά έγινε φέτος: σύμφωνα με τα στοιχεία της ένωσης των δισκογραφικών εταιρειών (IFPI), κατά τους πρώτους 11 μήνες του έτους υπήρξε αύξηση 96%, ενώ την ίδια περίοδο οι συνολικές πωλήσεις υποχώρησαν κατά 9% και ο τζίρος κατά 26% (λόγω μείωσης στις τιμές χονδρικής).

«Το 1994 είχαμε κάνει μια εκδήλωση στην Εθνική Πινακοθήκη με τίτλο "Αποχαιρετισμός στο βινύλιο". Τώρα, ετοιμαζόμαστε να κάνουμε μία τον προσεχή Φεβρουάριο για να το καλοσωρίσουμε ξανά» αναφέρει ο Χρ. Ασημακόπουλος, υπεύθυνος ελληνικού ρεπερτορίου στα καταστήματα Metropolis.

«Ουσιαστικά φέτος βάλαμε ξανά δίσκους στα ράφια», λέει ο ίδιος και προσθέτει ότι «η ζήτηση είναι πολύ μεγάλη, ακόμη και από πολύ νέους ανθρώπους, που μπορεί να έχουν εκατοντάδες giga μουσικής στον υπολογιστή τους. Οι πωλήσεις δίσκων αντιστοιχούν σήμερα στο 8% των συνολικών μας πωλήσεων».

Στο κέντρο της Αθήνας λειτουργούσαν και τα προηγούμενα χρόνια 15-20 εξειδικευμένα δισκάδικα βινυλίου. Η επιστροφή των μεγάλων καταστημάτων στους δίσκους βινυλίθου συνοδεύεται από επανεκδόσεις «κλασσικών» άλμπουμ των Beatles, Pink Floyd, Queen, αλλά και νεότερων, όπως των Arctic Monkeys, Placebo κ.ά.

Τώρα, ακόμη και έλληνες καλλιτέχνες θέλουν να βλέπουν τη δουλειά τους σε βινύλιο. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η Χάρις Αλεξίου, της οποίας ο νέος δίσκος κυκλοφόρησε και σε δίσκο με τιμή 12,90 ευρώ, ένα ευρώ φθηνότερα από το cd.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ασε κι εσύ ένα σχόλιο, μπορείς.