Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Παρασκευή 1 Απριλίου 2011

Πρωταπριλιάτικο ψάρι.




Πρωταπριλιά σήμερα. Να δούμε ποιοί από εμάς, ως ψαράκια, θα τσιμπήσουμε στις πλάκες. Αρκεί να μην είναι κάτι για το οποίο θα  μας δημιουργηθούν σημαντικές προσδοκίες και θα προσγειωθούμε έπειτα τόσο απότομα ώστε να μπορεί να επηρεάσει την ψυχολογία μας. Δεν θα ήθελα , για παράδειγμα, να ακούσω για οικονομικές ελαφρύνσεις ή απαλλαγή από φόρους και υποχρεώσεις που δεν θα ισχύουν. Μετά θα πέσω πολύ, μα πάρα πολύ, και θα μου βγει ξινή η πρωταπριλιά. 

Καλύτερα ν' ακούσω κάτι εμπνευσμένο και προς το χειρότερο του ώστε μετά τη συνειδητοποίηση της πλάκας να χαίρομαι που δεν είναι αλήθεια παρά να χαρώ, έστω και για δευτερόλεπτα, για κάτι που δεν θα ισχύει.
  

Όπως η εμπνευσμένη πλάκα του 1938 στην Αμερική από τον Όρσον Ουέλλες ο οποίος διάβασε στο ραδιόφωνο κεφάλαια από τον "Πόλεμο των Κόσμων" του σχεδόν συνονόματου του Χ. Τζ. Γουέλς τόσο πειστικά ώστε δημιουργήθηκε πανικός αφού οι ακροατές νόμισαν ότι είχε γίνει εισβολή εξωγήινων. 

Ή η προβολή του ντοκυμαντέρ "Εναλλακτική Λύση 3" στη Βρεττανία το 1977, το στόρυ της οποίας έπιασε απόλυτα και έγινε και βιβλίο. Το ντοκυμαντέρ προοριζόταν για προβολή την 1η Απριλίου ως φάρσα σχετικά με τον εποικισμό Σελήνης και Άρη από πεφωτισμένα μυαλά από όλες τις υπερδυνάμεις οι οποίες συνεργάζονταν στα κρυφά ενώ στα φανερά έκαναν ...ψυχρό πόλεμο. 

'Ομως αναβλήθηκε η προβολή για τον Ιούνιο αντί για την Πρωταπριλιά κι έτσι το θέμα προχώρησε, έγινε και βιβλίο (κάποιος συμμαθητής μου, νομίζω, μου το είχε δανείσει να το διαβάσω στις αρχές του ΄80 και, ως επιρρεπής σε συνομωσιολογίες, είχα φρίξει ) και έτσι κάπως εξαπλώθηκε η θεωρία της ελίτ η οποία διαφεύγει από τη γη για να γλιτώσει καταστροφές. 

Ναι, τελικά θα ήθελα να γίνω poisson d' Avril, γαλλιστί, και να τσιμπήσω ένα ωραίο μεγάλο δόλωμα που θα με κάνει στο τέλος να νοιώσω υπέροχα που δεν θα είναι αλήθεια. Τηρουμένων των ορίων φυσικά, μην πάθω και έμφραγμα.

Κοντά στην εαρινή ισημερία η Πρωταπριλιά, συνδέεται με το ξύπνημα της φύσης και με την παραγωγή. Η προέλευση του εθίμου έχει πολλές θεωρίες. Είτε από τα ρωμαϊκά χρόνια ως γιορτή της Αφροδίτης (Απρίλιας Αφροδίτης), είτε από τους Κέλτες ψαράδες οι οποίοι έλεγαν, όπως και σήμερα άλλωστε κάνουν οι ψαράδες και οι κυνηγοί, ψέμματα για τα ψάρια που έπιασαν όταν την 1η Απριλίου ξεκινούσε το ψάρεμα, κοινώς κομκορεύονταν για τα λάφυρα τους, είτε από τη Γαλλία του 16ου αιώνα, όταν η ημερομηνία της Πρωτοχρονιάς μετακινήθηκε από την 1η Απριλίου στην 1η Ιανουαρίου (Γρηγοριανό ημερολόγιο) αλλά κάποιοι πιστοί στην παλιά Πρωτοχρονιά εξακολουθούσαν να γιορτάζουν στην 1η Απριλίου την αρχή του χρόνου ενώ οι νεόκοποι γρηγοριανοί  τους πείραζαν με ψέμματα και δώρα πρωτοχρονιάτικα. 

Εγώ πάντως σ' αυτό το τελευταίο βλέπω την προσπάθεια της Εκκλησίας να απομακρύνει τους πιστούς από τα ειδωλολατρικά έθιμα και να δημιουργήσει και επιβάλλει δικούς της θεσμούς. Άλλωστε  σε πολλά μέρη της χώρας μας η παράδοση λέει ότι τα ψέμματα της ημέρας ξορκίζουν το κακό και βοηθούν στην ευφορία της φύσης. 



Είτε Poisson d' Avril, είτε April Fool's Day, είτε Πρωταπριλιά,  Καλά Τσιμπήματα.

2 σχόλια:

  1. το εθιμο μπορει να ηρθε απο την ευρωπη και να γιορταζεται την πρωταπριλια αλλα εμεις εδω το γιορταζουμε 365 μερες το χρονο , παντως εμενα μου αρεσει το "ψεμα" γιατι η αληθινη ζωη ετσι οπως εχει γινει ...ειναι πολυ βαναυση ,σχεδον αναξια να τη ζει κανεις στ' αληθεια.
    "τι νοημα εχει τ'ονειρο χωρις μικρες νοθειες " αυτο το τραγουδι μου ηρθε στο νου διαβαζοντας την αναρτηση σου
    καλο μηνα ευχομαι και με πολυ-πολυ καλοκαιρινη διαθεση
    γιωργος-λευκαδα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Το έθιμο μάλλον είναι παγκόσμιο και σχετίζεται με τον ερχομό της άνοιξης και τον οργασμό της φύσης. Είτε ως ξόρκι, είτε ως γιορτή, έχει τις ρίζες της στη λατρεία της φύσης.
    Πάντως πετυχημένο το σχόλιο σου για την επί 365 ημέρες το χρόνο γιορτή.
    Και οι στίχοι υπέροχοι, δεν τους ήξερα .
    Καλά να'σαι Γιώργο και ζήτω η Λευκάδα που τώρα είναι υπέροχη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Ασε κι εσύ ένα σχόλιο, μπορείς.