Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Σάββατο 16 Απριλίου 2011

Οδικός χάρτης προς αναδιάρθρωση


Οδικός χάρτης λέει. Άλλος ένας όρος που έγινε του συρμού. Στο Google, όταν έβαλα τον όρο, τα πρώτα 11 αποτελέσματα αφορούσαν την κυριολεκτική του έννοια, χάρτης οδών και δρόμων και το 12ο αφορούσε τη μεταφορική του έννοια, πασίγνωστη από χθες πλέον, ειπωμένη από το στόμα του πρωθυπουργού  Οδικός χάρτης για την οικονομία, την ανάπτυξη, την έξοδο απ' την κρίση.
Τον όρο τον πρωτάκουσα όταν πριν 10 χρόνια γίνονταν κάποιες, απ' τις πολλές, συνομιλίες για το Παλαιστινιακό στην Αίγυπτο, στο Σαρμ-Ελ-Σέιχ συγκεκριμένα. Έτσι τον είχα συνδέσει με ειρηνευτικά σχέδια. Πλέον είναι συνδεδεμένος και με την  Ελλάδα που βρίσκεται σε οικονομική και θεσμική κρίση. 

Δεν ξέρω αν θα μας σώσουν οι χάρτες αλλά βλέπω πάλι θεωρίες και σχέδια επί χάρτου. Πώς το λένε, πολύ λάδι κι από τηγανίτα τίποτα, ή κάπως έτσι.

 
Οργασμός νομοθεσίας, λες και η κόπρος του Αυγείου ξεπλένεται με θεωρίες. Οι οποίες συσσωρεύονται, αλληλοκαταργούνται, αλληλοσυμπληρώνονται, αλληλεπιδρούν,  αλληλομπερδεύονται, αλληλοσυγκρούονται. Και αφήνουν και κενά. Και λίγο από εδώ, λίγο από εκεί, νομίζουμε ότι έτσι θα προχωρήσουμε.
Νόμο  στο νόμο και ξεχαστήκαμε, 
ήρθε η τρόικα και διπλωθήκαμε, 
δώσε το χρήμα απ' το ζεμπίλι σου, 
ξέχνα την πείνα κι όλη τη μήνη σου.

Κι όλα αυτά εν μέσω δηλώσεων, απόψεων και φημών για αναδιάρθρωση του χρέους. Άλλο πάλι τούτο.

Κούρεμα, πτώχευση, αναδιάρθρωση, θα τα βάλει ο Μπαμπινιώτης σε λεξικό συνωνύμων και θα λένε οι απόγονοι στα παιδιά τους για το μακρινό παρελθόν της χώρας και για το πώς η λέξη κούρεμα που δήλωνε την κοπή των μαλλιών, ανθρώπων, αμνών και κυνών, χρησιμοποιείται πλέον για να δηλώσει την αναδιάρθρωση των χρεών, χωρών και εταιρειών.

Αλλά μέχρι τότε, στο μακρινό μέλλον, όλα είναι παρόν.


4 σχόλια:

  1. μαλλον τον τριτο δρομο ψαχνει , που ελεγε και ο μπαμπας του , αλλα ετσι ...περιπλοκο που βλεπω τον οδικο χαρτη , σκιαζομαι μη βρεθουμε στην αφρικανικη ηπειρο .
    καλημερα γιωργος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Λες βρε Γιώργο, να γίνουμε τριτοκοσμικοί?
    Τσ, τσ, τι λόγια είναι αυτά που λέω, ο politically correct όρος είναι "αναπτυσσόμενοι". Αλλά εμείς, δυστυχώς, την ανάπτυξη μόνο την ακούμε, λίγο ακόμη και θα γίνει ένας μύθος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. οχι μαιρη δεν υπαρχει τετοια περιπτωση γιατι και τοτε που εκστρατευσαμε στην μικρα ασια για να ελευθερωσουμε τις αλυτρωτες πατριδες , παλι χρεοκοπημενοι ημασταν! και τοτε υπο τον ελεγχο του ΔΝΤ ! και ομως βρεθηκε ενας υπαλληλος του δημου αθηναιων ο πρωτοπαπαδακης και μας εσωσε! βρηκε λεφτα πολλα!
    ε τωρα δεν θα βρεθει καποιος...τοσους επιστημονες απο το χαρβαρντ εχουμε .
    καληνυχτα ευχομαι και καλη μεγαλοβδομαδα γιατι για καλο πασχα ...δυσκολο το βλεπω .
    γιωργος-λευκαδα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Καλό Πάσχα και μακάρι να βρούμε κι εμείς χρήματα σαν τον Πρωτοπαπαδάκη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Ασε κι εσύ ένα σχόλιο, μπορείς.