Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τετάρτη 30 Μαρτίου 2011

Ιάκωβος Καμπανέλλης









Πάει κι ο Ιάκωβος Καμπανέλλης. Πλήρης ημερών βεβαίως αλλά μια τέτοια απώλεια λυπεί πάντα, αφήνει την αίσθηση του κενού. Αντιστασιακός, κρατούμενος σε στρατόπεδα συγκέντρωσης, τη ζωή του τη μετουσίωσε στην τέχνη του. 

Ο θάνατος του ήταν δυστυχώς πιθανολογούμενος καθώς νοσηλευόταν γι αρκετό καιρό σε μονάδα εντατικής θεραπείας. Τραγική ειρωνεία άραγε ότι μόλις πέντε ημέρες πριν είχε φύγει και η σύζυγος του η Τάνια Σαββοπούλου (εγώ τη θυμάμαι από το τηλεοπτικό "Ο Χριστός ξανασταυρώνεται", ήταν η γυναίκα του Παναγιώταρου, του κακού της ιστορίας, του αείμνηστου Γιώργου Φούντα).

Η περίπτωση του ήταν μοναδική. Ενώ δεν είχε την τυπική μόρφωση αφού δεν είχε καν τελειώσει το γυμνάσιο, ο άνθρωπος αυτός υπήρξε ο σημαντικότερος θεατρικός συγγραφέας των μεταπολεμικών χρόνων. Πόσο ταλέντο, πόση δεξιότητα, πόση ευαισθησία, πόσο έμφυτη καλλιέργεια χρειάζεται για να το πετύχει κανείς αυτό? 

Τα πολλά λόγια είναι φτώχεια. Η φράση που έγινε αντιπαθές κλισέ στα στόματα των ΜΜΕ κάθε που φεύγει κάποιος,  "η γειτονιά των αγγέλων", του ανήκει. Και γι αυτό το λόγο, σήμερα, ο Ιάκωβος Καμπανέλλης έφυγε για τη γειτονιά των αγγέλων , για την οποία είχε γράψει ήδη από το 1963.

3 σχόλια:

  1. πραγματικα ειναι απωλεια οταν πεθαινουν τετοιοι ανθρωποι και πραγματι αφηνουν την αισθηση του κενου , αλλα εμενα αυτο που με προβληματιζει ειναι αυτο το "κενο" που μενει...γιατι να υπαρχει κενο?
    μηπως οφειλεται στον τροπο εκπαιδευσης ? δηλαδη καποιους που πιθανον να ηταν προωρισμενοι για ποιητες , συγγραφεις η φιλοσοφους τους στρεφουν σε αλλους τομεις (μηχανικους , μανατζερ ,κλπ ) για λογους "αναπτυξης" και παραγωγης?

    να με συμπαθας για τα ορθογραφικα και συντακτικα μου λαθη , με ψαρια ασχολουμε .
    καλο μεσημερι γιωργος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. "Τα πολλά λόγια είναι φτώχεια. Η φράση που έγινε αντιπαθές κλισέ στα στόματα των ΜΜΕ κάθε που φεύγει κάποιος, "η γειτονιά των αγγέλων", του ανήκει."
    χαιρομαι που με βρηκες και σε βρηκα , τα λες ολα τοσο ομορφα και απλα ,...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ανώνυμος δεν ξέρω ίσως να το έχουμε συνηθίσει έτσι, ίσως η ανασφάλεια ότι ένας σπουδαίος άνθρωπος, αν και ήταν σε ηλικία που δεν παρήγε πλέον, δεν υπάρχει, δεν ξέρω, έτσι ένοιωσα. Πάντως νομίζω ότι κάθε εποχή παράγει ποιητές,φιλοσόφους κλπ. αλλά σίγουρα παντού και πάντα πιστεύω ότι υπάρχουν ταλέντα που πάνε χαμένα, που παραγνωρίζονται.
    Και, τι έχουν τα ψάρια? Πολλά ω3 και ω5,άρα κάνουν καλό.
    Ασωτος γιος, σ' ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια. Ναι, αντιπαθώ τα κλισέ και προσπαθώ να τ' αποφεύγω, δεν τα καταφέρνω πάντα κι εγώ αλλά το ψάχνω. Σε βρήκα πρόσφατα μέσα από το ΑΣΜΑΤΑ ΚΑΙ ΜΙΑΣΜΑΤΑ και μου άρεσε η διάθεση σου για πλάκα χωρίς να φτάνει τα όρια της απρέπειας, ο αυτοσαρκασμός και η ψυχραιμία σου. Και τα θέματα του blog,λιτά, πυκνά και καλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Ασε κι εσύ ένα σχόλιο, μπορείς.