Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Κυριακή 20 Μαρτίου 2011

Πυρηνική απειλή


  

Μπορείς να αγνοήσεις την Ιαπωνία? Ακόμη και για τους άλλους, τους αναίσθητους, όχι εμάς τους ευαίσθητους, που λένε ότι είναι πολύ μακριά η χώρα κι ευτυχώς που έγινε εκεί κι όχι εδώ, που λένε ότι είναι πλούσιοι και πολιτισμένοι οι Ιάπωνες και με "σεισμική κουλτούρα" και θα τη βρουν την άκρη,  που λένε ότι από τσουνάμι ξέρουν οι Ιάπωνες και θα τα ξαναφτιάξουν όλα, δες και στην Ινδονησία και στην Ταϊλάνδη, όμως, τι γίνεται με την πυρηνική απειλή?
Ως παιδί και ως έφηβη με είχε στοιχειώσει η πυρηνική απειλή ως ψυχροπολεμικός φόβος. Ποια από τις δύο υπερδυνάμεις θα πατούσε πρώτη το περίφημο κουμπί κλπ. Γυρίστηκαν και κάποιες ταινίες σχετικές για να τονώσουν το συναίσθημα του φόβου και να εντείνουν το μύθο. 
Με το τέλος του ψυχρού πολέμου, αποφορτίστηκε και το κλίμα για τα πυρηνικά. Μόνο κάτι ψιλά, για πειράματα της Γαλλίας και για τη διαμάχη Πακιστάν -Ινδίας, για τη Βόρεια Κορέα, για το Ιράν ως πυρηνική δύναμη  ακούγονταν, αλλά τα πυρηνικά δεν ήταν πλέον η παγκόσμια απειλή. 
Και τώρα, μετά από τόσα χρόνια που ήταν ξεχασμένα τα πυρηνικά, γιατί όλοι ξέραμε ότι υπάρχουν πυρηνικά εργοστάσια παραγωγής ενέργειας αλλά δεν τα μετρούσαμε ως απειλή, να που η πυρηνική απειλή είναι πάλι εδώ. Είναι εδώ όχι σαν όπλο στα χέρια τρελών επιστημόνων και ματαιόδοξων πολιτικών αλλά με ένα θετικό ρόλο, να παράγει ενέργεια. 
Απ' ό,τι φαίνεται όμως  πυρηνικά και απειλή πάνε μαζί. Οι πυρηνικές εγκαταστάσεις είναι επισφαλείς ως ευαίσθητες σε καταστροφές και δεν ξέρω κι εγώ σε τι άλλο. Κι εμείς ως χώρα που δεν διαθέτουμε εργοστάσια παραγωγής πυρηνικής ενέργειας, έχουμε τόσα στη γειτονιά μας, με πρώτο το Κοζλοντούι (ελπίζω να το γράφω σωστά), για το οποίο ο ατακαδόρος κος Πάγκαλος είχε πει, όταν, ως υπουργός Εξωτερικών, είχε επισκεφτεί τη Βουλγαρία και του είχαν θέσει θέμα του εκεί πυρηνικού εργοστασίου οι δημοσιογράφοι, ότι δε μπορούσε να θέσει τέτοιο θέμα και να γίνει ρεζίλι! 
Πρέπει να πω ότι η άποψη του κ. Πάγκαλου περί ρεζιλέματος με εκπλήσσει αλλά έτσι είναι, ο κ. Πάγκαλος, δε σταματά να με εκπλήσσει εδώ και δύο δεκαετίες. 
Η τραγική ειρωνεία πάντως είναι α) ότι στην ίδια χώρα η μία καταστροφή έφερε την άλλη και β) ότι η χώρα έχει ήδη υποφέρει από πυρηνική επίθεση και όμως ξανά τώρα...
Κι επειδή δε μπορούμε να κάνουμε τίποτα άμεσο για την πυρηνική απειλή ας απολαύσουμε τη ζωή μας , άλλωστε μπορεί να πάμε από άλλη αιτία νωρίτερα.
Οι φωτογραφίες είναι από το www.cartoonstock.com.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ασε κι εσύ ένα σχόλιο, μπορείς.