Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Παρασκευή 11 Νοεμβρίου 2011

Ο ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΤΩΝ ΤΡΑΓΩΝ


Η Αθήνα στα 1869. Πηγή: www.eie.gr

Στα " Αθηναϊκά 1966" του Συλλόγου των Αθηναίων διαβάζω για το Σύλλογο των Τράγων. Τι ήταν? Μια παρέα φίλων, επιφανών Αθηναίων, όπου το 1898 συνάζονταν στην Αθήνα κάθε Σάββατο σε ένα κέντρο και ύστερα το ρίχνανε στο κουβεντολόϊ...Αντιγράψανε τα παριζιάνικα κοινά γεύματα, που συνηθίζονταν τότε με διάφορα ονόματα:"Της ντομάτας", "Της Τηγανητής Πατάτας", "Του Μήλου", "Της Μετριοφροσύνης" κλπ.Σ' αυτά παίρνανε μέρος τότε στο Παρίσι γνωστοί συγγραφείς και καλλιτέχνες, ο Σαρντού, ο Δουμάς υιός, ο Ρισπέν, ο μετέπειτα πολιτικός Πουανκαρέ κ.α.
Έτσι φτιάξανε στην Αθήνα το σχετικό σύλλογο και για λόγους εντυπωσιασμού του δώσανε το όνομα αυτό...Ούτε καταστατικό είχε ο σύλλογος, ούτε και προεδρείο. Προσκλήσεις δεν στέλνανε για τα συμπόσια στα μέλη τους παρά μόνο σε καλεσμένους. Ήταν μια μικρή κάρτα και στο δεξιό μέρος είχε ένα τράγο ακουμπισμένο σε ένα βαρέλι που κρατούσε στα μπροστινά του πόδια δυό ποτήρια μπύρα και στην άκρη ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΤΡΑΓΩΝ.
Ιδρυτικά μέλη του συλλόγου ήταν ο ποιητής Γεωργ. Στρατήγης, ο ιστορικός Δημήτριος Καμπούρογλου κι ο θεατρικός συγγραφέας Νίκος Λάσκαρης. Τα τακτικά μέλη δεν άργησαν να αυξηθούν. Προστέθηκαν ο διευθυντής της Εστίας Άδωνις Κύρου, ο Παύλος Νιρβάνας, ο ζωγράφος Γεώργιος Ροϊλός, ο στρατιωτικός Βίκτωρ Δούσμανης και άλλοι ακόμη. Με καιρό έγινε μέλος και ο Ιωάννης Μεταξάς.
...Κάθε Σαββατόβραδο συναντιόνταν στην αρχή στη μπύρα του Κλάϊν, στην Ιερά Οδό κι αργότερα στου Φιξ. Εκεί σε κοινοτράπεζο το στρώνανε στο φαγοπότι και τη μπύρα.
Τι τρώγανε? Να τι γράφει ένα από τα ιδρυτικά του μέλη: "Για τον καθένα παρετίθεντο τρεις μερίδες μακαρόνια με κιμά βρασμένα με γάλα. Τρεις σαρδέλες και 25 δράμια χαβιάρι, 25 δράμια βούτυρο φρέσκο, 25 δράμια ζαμπόν, τέταρτον γουρουνόπουλου ή αρνιού γάλακτος με άλλες τόσες πατάτες. Και τέλος τυρί με 4ή 5 πορτοκάλια, μανδαρίνια ή μήλα. Αυτά έτρωγε κάθε τράγος και τα εράντιζε με χείμαρρον μπύρας.
...Τα Σάββατα των τράγων ετελείωναν συνήθως με τον πυρρίχιον εις τον οποίον ελάμβαναν μέρος όλοι οι συνδαιτυμόνες. Οι συγκεντρώσεις αυτές κράτησαν από το 1898 έως το 1918 χωρίς διακοπή. Στα 1933 απεφάσισαν και πάλι να ξανασυστήσουν το σύλλογο τους μα η προσπάθεια δεν πέτυχε. Είχαν περάσει τριάντα πέντε χρόνια από τότε που τον πρωτόφτιαξαν. Σε πολλά μέλη τα στομάχια τους δεν άντεχαν τα λουκούλεια γεύματα. 
Ο Καμπούρογλου υπήρξε λογοτέχνης (το "δυο γάϊδαροι μαλώνανε σε ξένον αχυρώνα" είναι από ποίημα του) αλλά κυρίως ερευνητής, μελετητής και συγγραφέας σχετικά με την Αθήνα, την Αττική, τις υπόγειες στοές και τα σπήλαια της.   

7 σχόλια:

  1. Πολύ ενδιαφέρουσα ανάρτηση! Πρέπει να σου πω, αν δε το γνωρίζεις, πως ήταν μόδα της εποχής 1880-1930 αυτές οι συγκεντρώσεις κυρίως λογοτεχνών σε σπίτια ή ταβέρνες. Τις ονόμαζαν "φιλολογικά σαλόνια". Ονομαστό φιλολογικό σαλόνι ήταν της Ελένης Βλάχου (πρόκειται για τη γιαγιά της εκδότριας της Καθημερινής) στο οποίο σύχναζαν μεταξύ άλλων: Δ. Κακλαμάνος, Γ. Δροσίνης, Ν. Πολίτης, Α. Προβελέγγιος και ο Βλάσης Γαβριηλίδης, ο εκδότης της ιστορικής εφημερίδας "ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ", εργοδότης του Παπαδιαμάντη και ο άνθρωπος που συχνά τον βοηθούσε όποτε είχε οικονομικά προβλήματα. Άλλο ονομαστό φιλολογικό σαλόνι ήταν της κυρίας Σουρή, συζύγου του Γεωργίου Σουρή, ενώ μια μορφή άτυπου φιλολογικού σαλονιού είχαν διαμορφώσει (δεκαετίες του 20 και του 30) ο Βάρναλης με το φίλο του Μάρκο Αυγέρη και άλλους λογοτέχνες στο καφενείο της Δεξαμενής, εκεί που παλαιότερα σύχναζε ο Παπαδιαμάντης.
    Σχετικό με το θέμα, ενδιαφέρον βιβλίο είναι του Γιάννη Παπακώστα "ΦΙΛΟΛΟΓΙΚΑ ΣΑΛΟΝΙΑ ΚΑΙ ΚΑΦΕΝΕΙΑ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑ (1880-1930), Εκδόσεις ΕΣΤΙΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ναι, Θωμά ξέρω για τα φιλολογικά σαλόνια αλλά αυτό δε μου ακούγεται πολύ φιλολογικό,μάλλον... γλεντζεδικό. Πάντως ξέρω ότι οι παρέες των παλιών και επιφανών Αθηναίων μαζεύονταν σε ταβερνεία και τα έπιναν.
    Πάντως οφείλω να πω, σαν σχόλιο, ότι υπάρχει κόσμος που συνδέει τον τράγο του συλλόγου σε συνδυασμό με το ότι ιδρυτικό του μέλος ήταν ο Καμπόυρογλου, με τεκτονικές στοές ή και μύστες, καθ'ότι ο Καμπούρογλου είχε ασχοληθεί με σπήλαια, υπόγειες στοές στην Αθήνα και άλλα τέτοια και ήταν γνωστός τέκτων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Α! Πόσο χαίρομαι που σε ξαναβρήκα Μάίρη μου σ΄ένα πιό άνετο σπιτικό με πολύ περισσότερες αναρτήσεις και μια ελευθερία που πηγάζει από μέσα σου.
    Φιλί Λευκάδας από Μόντρεαλ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Γειά σας,
    Γνωρίζετε μήπως αν υπάρχουν σήμερα σύλλογοι αντίστοιχοι με τον προαναφερθέντα "Σύλλογο των Τράγων";
    Ευχαριστώ πολύ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ελπίζω να είσαι καλά.
    Η συντροφιά σου πάντως μου λείπει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Α! Πόσο χαίρομαι που σε ξαναβρήκα Μάίρη μου σ΄ένα πιό άνετο σπιτικό με πολύ περισσότερες αναρτήσεις και μια ελευθερία που πηγάζει από μέσα σου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Ασε κι εσύ ένα σχόλιο, μπορείς.