Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Σάββατο 20 Φεβρουαρίου 2010

Σοκολατοκατάσταση για να ξεφύγω απ' τη θολούρα μου



Αμάν πια με όλη αυτήν τη φημολογία για το σχέδιο διάσωσης της οικονομίας μας!  Ε.Ε. ή Διεθνές Νομισματικό Ταμείο? Γερμανία, Γαλλία, Κίνα, ποιός θα μας σώσει? Νέο σχέδιο διάσωσης μας. Ποιός θα μας βουλιάξει?  Μπήκαν και οι μυστικές υπηρεσίες τώρα στο παιχνίδι! Μένει να μπει η NASA και ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος. 

Θα κοπεί ο 14ος μισθός? Πώς θα γίνουν οι απαλλαγές με τις αποδείξεις? Θα αυξηθεί το ΦΠΑ? 
Φτάνει, φτάνει, με ξέκαναν πια! Με ξέκαναν όλες αυτές οι συζητήσεις, η φημολογία, οι υποθέσεις. Δε θέλω να ακούω. Θέλω μόνο να αναμένω. Το χρονικό ενός προαναγγελθέντος θανάτου. Βιβλίο του Μαρκές και ταινία. Λίγο απογοητευτική σε σχέση με το βιβλίο. Θυμάμαι το Ρούπερτ Εβερετ και τον Αντονυ Ντελόν. 

Στο μεταξύ η σκόνη της ερήμου, που απειλούσε από τις αρχές της εβδομάδας ότι θα μας κατακλύσει, άρχισε να καλύπτει τον ουρανό από τα μέσα της εβδομάδας. Σήμερα όμως πια, ζούμε κάτω από έναν θολό ουρανό, θολό σαν την εθνική οικονομική κατάσταση και το μέλλον της. Θολό και του ζόφου, όχι όπως όταν είναι συννεφιασμένος, τότε γκριζάρει, αλλού πιο σκούρος, πιο ανοιχτός. Σήμερα έχει μια ομοιόμορφη γκρίζα θολούρα, σαν αιθαλομίχλη, που κρύβει τον ήλιο.

Γίναμε πια με την Αφρική, αδελφές ψυχές. Κάθε τόσο μας στέλνει η αδελφή ήπειρος λίγη από τη σκόνη της για να μαθαίνουμε κι εμείς πώς είναι να είσαι Αφρική. Λέτε να μας προετοιμάζει?

Κι αφού σκέφτηκα αυτά, είπα, δε φτιάχνεις και κανένα γλυκό, να γλυκάνεις το week end ?   Κι  έφτιαξα ένα που η έφτιαχνε η θεία μου . Ιδού να σας γλυκάνω και λίγο γιατί πολύ γκρίζο βγήκε τον τελευταίο καιρό.
Πρόκειται για λιχούδικο γλυκάκι, στην πραγματικότητα είναι brownies με γλάσο αλλά στην μακρινή εκείνη εποχή που το έμαθα (αισίως το 1984), το ξέραμε ως γλυκό σοκολάτας.

Λοιπόν, σε μία κατσαρόλα έβαλα 1 πακέτο βιτάμ, 2 φλυτζάνια ζάχαρη, 2 κουτ. σούπας κακάο και μισή πλάκα κουβερτούρα και 1,5 ποτήρι νερό.

Τα ανακάτεψα μέχρι να ομογενοποιηθούν και να γίνουν ένα ωραίο υγρό, σα σιροπάκι, σε προγλασική κατάσταση. Κράτησα μία κούπα απ' αυτό χωριστά. 




Και για να είναι μπολικούτσικο, δεν κράτησα μία κούπα, κράτησα μία κούπα σούπας, όπως βλέπετε, είναι σαφές τι είναι, δεν το μπερδεύετε με κρεμμυδόσουπα.





Στο μεταξύ, είχα χωρίσει και τρία αυγά, τους κρόκους απ' τ΄ασπράδια και τα χτύπησα σε μαρέγκα σφιχτή σφιχτή.




Επιστροφή στην κατσαρόλα τώρα. Εριξα και αλεύρι τύπου φαρίνα (δηλ. που φουσκώνει), δύο με τρία φλυτζάνια, εξαρτάται από το μέγεθος, και ανακάτεψα να ομογενοποιηθεί. Εβγαλα από τη φωτιά και έριξα και τους κρόκους ανακατεύοντας.



Το αποτέλεσμα, στη φάση αυτή, είναι κάπως έτσι, έχει δέσει δηλ. σε κρεμούλα απαλή και λεία.
Αφού κρύωσε λίγο ακόμη, έριξα  απαλά τη μαρέγκα και την ανακάτεψα απαλά μέχρι - πάλι - να ομογενοποιηθεί. 



Είχα προθερμάνει το φούρνο, εγώ πάντα στους 200 βαθμούς προθερμάινω, και πήρα ένα ωραίο πυρεξάκι, μάλλον του 35 x 15, το πασαάλειψα με λίγο εναπομείναν βιτάμ.
Μετά , τι άλλο, άδειασα την κρεμούλα στο πυρέξ και το έψησα για μισή ωρίτσα στους 170 βαθμούς, ( αναλόγως και το φούρνο βέβαια). 
Το έβγαλα, το έκοψα σε τετράγωνα και περιέχυσα με το περιεχόμενο του onion soup, το οποίο είχε στο μεταξύ κρυώσει και από προγλασική, ήταν σε γλασική κατάσταση.
Οταν θα κρυώσει, και θα έχει πιει μέσα από τις χαρακιές, θα έχει μείνει από πάνω ένα ωραίο λιχούδικο γλάσάκι. 


    Εγώ ανυπομονώ να κρυώσει, εσείς?
 

9 σχόλια:

  1. Κι εγώ ανυπομονώ να κρυώσει και να γευτώ μια μπουκιά. Αλλά είμαι τόσο μακριά! Να το απολαύσετε μπουκιά μπουκιά για να φύγει αυτή η στεναχώρια των φημών και του διεθνούς ρεζίλέματος.
    Αμάν πιά. Η ζωγραφική με τους πιερό στο άλλο μπλόγκ είναι δική σου; Συγχαρητήρια για τη σύλληψη και τα υπέροχα απενοχοποιημένα χρώματα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Tελικά κρύωσε;
    Και αν κρύωσε ... έμεινε κανένα κομμάτι, να συνοδέψουμε τον απογευματινό μας καφέ;
    Βλέπεις είχαμε και εμείς σήμερα σοκολατένια γλυκά (τρουφάκια-εκλαιράκια) αλλά δεν ... έφτασαν μέχρι να ετοιμαστεί ο καφές:)
    Πάντως η σοκολάτα ως αντιστάθμισμα στην σκόνη της ατμόσφαιρας (καιρική ή/και οικονομική) είναι μια πολύ καλή ιδέα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Καλησπέρα Τζουστινάκι
    Εύκολο είναι, να το φτιάξεις να το γευτείς. Το άλλο μπλογκ πρέπι να διαγραφεί, το έκανα για να δοκιμάζω διάφορα τεχνικά που τα είχα κάνει μαντάρα εδώ. Κια η ζωγραφική δεν είναι δική μου, είναι του κ. Διαδικτύου και την έβαλα γιατί έκανα πρόβες με το ανέβασμα φωτό.
    Αγνόησε το .
    Φιλιά (δεν ξέρω πώς να το διαγράψω ή δεν το έχω ψάξει ακόμη αλλά στο λέω ψιθυριστά να μη μας πάρουν χαμπάρι).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Βασίλη μου
    ναρκωτικό είναι και η σοκολάτα,μη νομίζεις. Εμειναν μπόλικα κομμάτια, μη νομίζεις, είναι βαρύ με όλη τη σοκολάτα αυτήν.
    Αντε κοπιάστε να σας κεράσω μαζί με τον καφέ, θα σας δώσω και για το σπίτι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Τι ωραίο που το έφτιαξες το σοκολατένιο γλυκό! Να είσαι σίγουρη ότι αυτή τη βδομάδα θα ακολουθήσω την συνταγή σου, ξετρελλάθηκα!

    Καλό σου βράδυ και καλώς σε βρήκα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Μαριάννα μου καλώς όρισες.
    Σα να το'ξερα λοιπόν κι είχα και γλυκό να σε κεράσω. Δεν είναι δύσκολο και το γλάσο είναι που κάνει τη διαφορά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Αν συνοδεύαμε το γλυκάκι με ένα ωραίο τσαγάκι θα ήταν χάρμα!!! Καλή απόλαυση!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ομορφη ιστορια που με εβαλε στο πειρασμο να φτιαξω και εγω.
    Αυτη η σκονη στον αερα και στα καναλiα ειναι αβασταχτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. α α α το σάββατο θα γιορτάσω τα γενέθλιά μου και αποφάσισα να φτιάξω 3 γλυκά για τους αγαπημένους μου:

    φρούτα με μέλι και καρύδια ψημένα στον φούρνο, το γλυκό με τη φρυγανιά και το σιρόπι και την κρεμούλα από πάνω, και αυτό το σοκολατένιο πραγματάκι που δεν το ξέχασα!!

    Θα σου στείλω και φωτογραφία!!
    Καλή μέρα να έχεις!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Ασε κι εσύ ένα σχόλιο, μπορείς.